HeikkiHonkala1 Hyvinkin voi käydä

Kantasolukeskustelu, osa 1

  • Kantasolukeskustelu, osa 1
  • Kantasolukeskustelu, osa 1

 

 

perjantai 12. helmikuuta 2016

Sairastin lymfooman vuonna 2014 ja viime marraskuussa minulla todettiin akuutti myelooinen leukemia. Olen kirjoittanut blogia Sairaan rakas elämä ( http://sairaanrakaselama.blogspot.fi ) lymfooman potemisen alkupuolelta saakka. Ajattelin laittaa tänne joitakin omaan blogiini kirjoittamistani artikkeleista.

 

Lähdimme vaimoni kanssa Meilahteen kantasolusiirtokeskusteluun tänään. 

Vanhin poikamme oli saanut nuhaa joten hän ei voinut tulla mukaan. Onneksi keskimmäinen pystyi järjestämään ajan ja odotti meitä Meikun aulassa.

Hematologian poliklinikalla oleva lääkäri oli vakava, keski-ikäinen mies, mikä sopii aiheeseen. Kyllä hän huumoria ymmärsi ja mustaa sellaista joutuu varmaan usein kuulemaan.

Keskustelu oli hyvin informatiivinen ja sen kattavuus varmistettiin siten, että lääkäri ruksasi listaansa käsitellyt asiat. Neljä pääaihetta käsiteltiin, luovutus, siirto sekä akuutti ja krooninen käänteishyljintä.

Aluksi hän kertoi minulle, että leukemiani voidaan ajatella johtuvan lymfoomaan saamistani sytostaattihoidosta ja sen vuoksi uusiutumisriski on isompi kuin muilla. Minulla ensimmäisellä sytostaattikierroksella todettu kromosomi 11-virhe myös nostaa uusiutumisriskiä.

Luovuttajavaihtoehtoja on löytynyt muutama. Heistä valitaan paras. Kudosten vastaavuus on ratkaisevaa siirron onnistumiselle.

Luovuttajilta solut otetaan joko verestä tai luuytimestä. Jos siirre otetaan verestä, luovuttajalle annetaan valkosolujen tuotantoa tehostavia piikkejä. Hän voi saada komplikaatioita. Kun siirre otetaan luuytimestä, toimenpide tehdän nukutuksessa ja luovuttajan luustoon syntyy paljon reikiä. Luovutusprosessiin menee ehkä kuusipäivää, mutta se voi ylittyäkin. On upeaa, että jotkut ovat kyllin hyväsydämisiä antautuakseen tällaiseen vaivaan jonkun tuntemattoman hyväksi. Lämpimät kiitokset teille kaikille, jotka olette ilmoittautuneet Kantasolurekisteriin ja ehkäpä jo luovuttanee soluja, sekä myös kaikille verenluovuttajille. Teette arvokasta vapaaehtoistyötä.

Kantasolusiirto tehdään kahdeksantenä päivänä siitä, kun potilas on saapunut osastolle 7B. Jos siirtopäivä on perjantai, pyritään siirteen saaminen luovuttajalta ajoittamaan torstaille. Potilas on saanut samalla viikolla kahta sytostaattia ja seerumia, joka ajaa immuunijärjestelmän alas. Tavoitteena on, että potilaalle ei jää yhtään omaa solua. Siirteen solut toteavat tulleensa vieraaseen ympäristöön ja tuhoavat potilaan loput omat solut, jos niitä on jäänyt.

Jatkan tästä aiheesta myöhemmin.

Kävimme vaimoni kanssa keskustelun jälkeen lounaalla kanttiinissa ja tulimme sitten osastolleni, jossa juuri saan trombosyyttejä. Opin sairaanhoitajalta, että yhteen trombosyyttipussiin on tarvittu neljä luovuttajaa. Kun saan kaksi pussia, tämänkertaiseen vointini kohottamiseen on tarvittu kahdeksan hyväsydämistä henkilöä.                                                                                                                              

 

Maalasin kuvassa olevan sommitelman äskettäin. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.